stomatologie Iași

Cum pot preveni cariile dentare și bolile gingivale?

June 27, 20242 min read

Prevenirea cariilor dentare și a bolilor gingivale este esențială pentru menținerea unei sănătăți orale optime.

O igienă orală adecvată și vizitele regulate la dentist sunt fundamentale pentru a preveni aceste probleme.

În acest articol, vom explora metodele eficiente de prevenire a cariilor și bolilor gingivale, recomandate de specialiștii în stomatologie Iași.

stomatologie Iași

1. Periajul corect al dinților

Un periaj corect și regulat al dinților este primul pas pentru prevenirea cariilor și a bolilor gingivale.

 • Periajul de două ori pe zi: Periați-vă dinții de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, folosind o periuță de dinți cu peri moi și pastă de dinți cu fluor.

 • Tehnica corectă: Utilizați mișcări circulare mici și acordați atenție liniei gingiei, suprafețelor interioare și exterioare ale dinților, precum și limbii pentru a îndepărta bacteriile și placa.

2. Utilizarea aței dentare

Folosirea aței dentare este crucială pentru curățarea spațiilor dintre dinți unde periuța nu poate ajunge.

 • Folosirea zilnică: Curățați spațiile dintre dinți zilnic pentru a îndepărta placa și resturile alimentare.

 • Tehnica adecvată: Introduceți ușor ața dentară între dinți și curățați fiecare parte a dintelui, realizând mișcări ușoare în sus și în jos.

3. Dieta echilibrată

Alimentația joacă un rol esențial în prevenirea cariilor dentare și a bolilor gingivale.

 • Limitarea zahărului: Reduceți consumul de alimente și băuturi bogate în zahăr, deoarece acestea favorizează formarea plăcii bacteriene și a cariilor.

 • Consum de alimente sănătoase: Consumați alimente bogate în vitamine și minerale, cum ar fi fructele, legumele, lactatele și proteinele slabe, care contribuie la sănătatea dinților și a gingiilor.

4. Vizite regulate la dentist

Controalele periodice la dentist sunt esențiale pentru prevenirea și detectarea timpurie a problemelor dentare.

 • Controale de rutină: Programați vizite la fiecare șase luni pentru examinări și curățări profesionale. Specialistul în stomatologie Iași va verifica sănătatea orală și va îndepărta placa și tartrul acumulat.

 • Tratamente preventive: În cadrul vizitelor, medicul dentist poate aplica tratamente preventive, cum ar fi sigilanții dentari sau fluorizările, pentru a proteja dinții împotriva cariilor.

5. Hidratarea adecvată

Consumul suficient de apă este important pentru menținerea sănătății orale.

 • Hidratare constantă: Beți apă regulat pentru a stimula producția de salivă, care ajută la curățarea resturilor alimentare și la neutralizarea acizilor din cavitatea bucală.

 • Evitarea băuturilor acidulate: Limitați consumul de băuturi acidulate și îndulcite, care pot eroda smalțul dentar și favoriza dezvoltarea cariilor.

6. Evitarea fumatului

Fumatul are un impact negativ major asupra sănătății orale, contribuind la apariția bolilor gingivale și a altor probleme dentare.

 • Renunțarea la fumat: Evitați fumatul pentru a reduce riscul de boli gingivale, pierderea dinților și alte complicații grave de sănătate orală.

Prevenirea cariilor dentare și a bolilor gingivale necesită un angajament constant față de igiena orală, o alimentație sănătoasă și vizite regulate la dentist. La InSmile din Iași, echipa noastră de specialiști în stomatologie Iași este dedicată să vă ajute să mențineți un zâmbet sănătos și frumos.

Back to Blog

Adresă:

Str. Cazărmilor nr.19, Iași, jud Iași (în spatele Pieței Păcurari)


Număr de telefon:

0745.131.600

©2023 Copyright. Made with love by MarketDent