Stomatologie Iași

De ce este important detartrajul și cât de des ar trebui să îl fac?

May 30, 20243 min read

Detartrajul este un proces esențial pentru menținerea sănătății orale, contribuind la prevenirea cariilor, a bolilor gingivale și la menținerea unui zâmbet strălucitor.

În acest articol, vom explora importanța detartrajului și cât de des ar trebui să fie efectuat, cu un accent special pe serviciile de stomatologie Iași disponibile la Clinica InSmile.

Stomatologie Iași

Ce este detartrajul?

Detartrajul este procedura prin care se îndepărtează tartrul (placa bacteriană întărită) și placa bacteriană de pe suprafața dinților și de sub linia gingiei. Tartrul nu poate fi îndepărtat prin periajul zilnic sau folosirea aței dentare și necesită intervenția unui specialist în stomatologie.

Importanța detartrajului

 1. Prevenirea bolilor gingivale Placa bacteriană și tartrul acumulate pe dinți și sub linia gingiei pot duce la inflamația gingiilor, cunoscută sub numele de gingivită. Dacă gingivita nu este tratată, aceasta poate progresa către o formă mai severă de boală parodontală, care poate duce la pierderea dinților. Detartrajul regulat ajută la prevenirea acestor afecțiuni prin îndepărtarea bacteriilor și a depozitelor de tartru.

 2. Prevenirea cariilor dentare Placa bacteriană este principalul factor responsabil pentru formarea cariilor dentare. Bacteriile din placa bacteriană produc acizi care atacă smalțul dentar și duc la formarea cariilor. Prin îndepărtarea regulată a plăcii bacteriene și a tartrului, detartrajul contribuie la prevenirea cariilor și la menținerea sănătății dinților.

 3. Menținerea unui zâmbet strălucitor Tartrul și placa bacteriană pot cauza decolorarea dinților și pot duce la formarea petelor. Detartrajul ajută la îndepărtarea acestor depuneri și la menținerea unui zâmbet alb și strălucitor.

 4. Respirație proaspătă Placa bacteriană și tartrul pot contribui la respirația urât mirositoare (halitoza). Detartrajul regulat ajută la menținerea unei respirații proaspete prin îndepărtarea bacteriilor care cauzează mirosuri neplăcute.

Cât de des ar trebui să fac detartrajul?

Frecvența detartrajului poate varia în funcție de nevoile individuale ale fiecărui pacient. În general, se recomandă efectuarea detartrajului la fiecare 6 luni. Cu toate acestea, există anumite situații în care detartrajul poate fi necesar mai frecvent:

 1. Pacienți cu boală parodontală Persoanele care suferă de boală parodontală pot necesita detartraj mai frecvent, la intervale de 3-4 luni, pentru a controla infecția și pentru a preveni progresia bolii.

 2. Pacienți cu acumulare rapidă de tartru Anumiți pacienți au tendința de a acumula tartru mai rapid decât alții. În aceste cazuri, medicul dentist poate recomanda detartrajul la intervale mai scurte pentru a preveni complicațiile.

 3. Pacienți cu aparate ortodontice Persoanele care poartă aparate ortodontice pot avea dificultăți în menținerea unei igiene orale adecvate și pot necesita detartraj mai frecvent pentru a preveni acumularea de tartru și placa bacteriană în jurul bracketurilor și sârmelor.

La Clinica InSmile din Iași, serviciile noastre de stomatologie Iași includ evaluări personalizate pentru a stabili frecvența optimă a detartrajului în funcție de nevoile fiecărui pacient. Echipa noastră de specialiști vă va oferi sfaturi și recomandări personalizate pentru a menține sănătatea orală optimă.

Cum să mențineți rezultatele detartrajului

 1. Igienă orală riguroasă Periați dinții de cel puțin două ori pe zi folosind o periuță de dinți cu peri moi și pastă de dinți cu fluor. Utilizați ața dentară zilnic pentru a îndepărta placa bacteriană dintre dinți și de sub linia gingiei.

 2. Dieta echilibrată Limitați consumul de alimente și băuturi zaharoase, care pot contribui la formarea plăcii bacteriene. Consumați alimente bogate în calciu și fosfor pentru a menține sănătatea dinților și a gingiilor.

 3. Evitarea fumatului Fumatul poate contribui la acumularea de tartru și la dezvoltarea bolilor gingivale. Renunțarea la fumat poate îmbunătăți semnificativ sănătatea orală și poate prelungi rezultatele detartrajului.

 4. Vizite regulate la dentist Programarea controalelor periodice la dentist este esențială pentru monitorizarea sănătății orale și pentru prevenirea problemelor dentare. La Clinica InSmile, oferim servicii complete de stomatologie Iași pentru a asigura menținerea unei bune sănătăți orale pentru toți pacienții noștri.

Detartrajul este o procedură esențială pentru menținerea sănătății orale și prevenirea cariilor și a bolilor gingivale. Frecvența detartrajului poate varia în funcție de nevoile individuale, dar în general, se recomandă efectuarea acestei proceduri la fiecare 6 luni.

La Clinica InSmile din Iași, serviciile noastre de stomatologie Iași includ detartraj profesional, realizat de specialiști cu experiență, pentru a asigura sănătatea și frumusețea zâmbetului dumneavoastră.

 

Back to Blog

Adresă:

Str. Cazărmilor nr.19, Iași, jud Iași (în spatele Pieței Păcurari)


Număr de telefon:

0745.131.600

©2023 Copyright. Made with love by MarketDent